Uspešnih 10 let karateja na Igu

25.04.2018 13:57 , Matej Kabaj

Uspešnih 10 let karateja na Igu

V aprilu smo obeležili 10. obletnico delovanja kluba. Organizirali smo dogodek s klubskim karate tekmovanjem in predstavitvijo ostalih rekreativnih skupin, ki delujejo v klubu. Teh je v desetih letih delovanja veliko, saj se trenutno v naših začetniških, tekmovalnih in rekreativnih skupinah športno udejstvuje okoli 120 Ižank in Ižancev ter prebivalcev okoliških krajev.

Uspešnih 10 let karateja na Igu

Prva ideja o ustanovitvi karate kluba na Igu se je porodila dolgoletnemu podpredsedniku kluba Lovrencu Kokalju, 6. DAN, glavnemu trenerju Karate-do društva Atom iz Domžal. Kot najprimernejšega kandidata, da Ižance popelje po poti veščine prazne roke, je videl Mateja Kabaja, takrat še absolventa na Fakulteti za šport. Mateju se je ideja zdela odlična in tako se je začelo.

Uspešnih 10 let karateja na Igu

Praznovanje obletnice je bilo uspešno, saj se je v športni dvorani na Igu zbralo skoraj 200 ižanskih karateistov, rekreativcev in rekreativk, njihovih staršev, starih staršev, bratcev in sestric, uradnega osebja, ki je pomagalo pri izpeljavi dogodka, in gostov svečane otvoritve. Med slavnostnimi gosti sta bila župan Občine Ig, Janez Cimperman, ki je tekmovanje tudi uradno odprl, in predsednik Športne zveze Ig, Gregor Pirc. Med govorci sta bila tudi predsednik in glavni trener kluba Matej Kabaj, ki je na kratko opisal dosedanji razvoj kluba, in pobudnik ter eden od ustanoviteljev kluba, Lovrenc Kokalj, ki je v svojem govoru poudaril razlog za veliko množičnost in popularnost karateja: »Karate ni le šport, ampak je tudi vzgoja.«

Uspešnih 10 let karateja na Igu

Sodniki, ki so poskrbeli, da je vse potekalo, kakor mora, so bili: glavni sodnik Danijel Žmavc, 4. DAN, Mitja Derenda, 2. DAN, Uroš Bućan, 3. DAN, Miha Gavez 3. DAN, Jernej Homar 2. DAN, Janko Gobec, 2. DAN in Miroslav Martinuzzi 1. DAN.

Uspešnih 10 let karateja na Igu


Po uvodnem karate pozdravu smo pričeli s tekmovanjem v elementih in katah, kjer tekmovalci izvajajo sklope točno določenih tehnik. Kako so pri tem uspešni, ocenijo sodniki. Po kratki pavzi, je glavni trener kluba izvedel nastop kate Sochin.

Uspešnih 10 let karateja na Igu


Sledila je predstavitev rekreativnih skupin, Zumbe in Shapeboxinga. Zumba je ena najpopularnejših oblik plesne rekreacije tega stoletja. Vključuje preproste koreografije ob ritmih latinskoameriške glasbe, ki dvignejo utrip srca in ob dobrem vzdušju pomagajo k boljšemu počutju. Shapeboxing je sistem vadbe, sestavljen iz elementov borilnih veščin, kot so karate, boks, kickboks in tajski boks. Združuje moč in funkcionalnost, tehniko in eksplozivnost ter stabilizacijo in pliometrijo. Na treningih udeleženci krepijo samopodobo in moralne vrednote, intenzivna vadba pa spodbuja povezanost uma in telesa ter znižuje negativne učinke stresa.

Uspešnih 10 let karateja na Igu


Nadaljevali smo s tekmovalnem v prostih in pol prostih borbah. V prosti borbi tekmovalca poskušata z različnimi ročnimi in nožnimi tehnikami izvest napadalno akcijo. Uspešnost akcije ocenjujejo sodniki, ki podeljujejo točke. Pol prosta borba pa je borba z določenim napadom, nasprotnik se sam odloči za način obrambe, ki ga bo izvedel.

Uspešnih 10 let karateja na Igu

Po podelitvi medalj in nagrad smo skupaj nazdravili še na naslednjih uspešnih 10 let in več.

Uspešnih 10 let karateja na Igu