Filmi

Karate Kid se vrača

V sredo se je »odvrtela« prva sezona Cobra Kai, nove serije, ki bazira na Karate Kidu.

04.05.2018 13:42 , Artur Aichi Švarc

34 let po prvem filmu Karate Kid (1984) sta Daniel in njegov nasprotnik iz prvega dela, Johnny, odrasla in polna vsak svojih frustracij. Nova serija se, tako kot kaže že naslov, tokrat vrti okoli Johnnyjevega zavoženega življenja, spomnimo se ga, ko je v finalu v prvem delu izgubil proti Danielu in nenadne spremembe, ko spet najde smisel v karateju in treniranju mladine, ki je polna svojih problemov, tudi fizičnega in psihičnega nasilja.

Če je bila originalna serija filmov v osemdesetih (Karate Kid 1-3 in New Karate Kid s Hilary Swank) skupek precej naivnih mladinskih filmov, je prva sezona z desetimi deli na čisto drugem nivoju tako z liki, njihovim razvojem in zgodbo. Dodajmo še odlično scenografijo in psihološke globine vseh glavnih likov, pa imamo uspešnico, ki ima ta hip oceno na IMDB 9,3. Nam starejšim, ki smo odraščali v osemdesetih, bo dejansko prinesel nekaj nostalgije, naši mladini, ki stopa po naši karate poti, pa zanimive najstniške zaplete in razplete.

Malce nenavadno je gledati oba glavna igralca. Ralph Macchio (Daniel Larusso) je zdaj star že 57, William Zabka (Johnny) pa 53. Se pa da v novi seriji razbrati marsikaj, tudi kako karate vpliva na razvoj osebnosti. Tudi trenerjev. Karate Kid temelji na Šito-rju slogu karateja, ki je precej bolj kontakten od našega.

Čeprav so nekateri zapleti, sploh proti koncu serije, zaradi zafrustriranih starcev in njunih demonov, malce pretirani, je serija vredna ogleda in se ob zaključku desetega dela namiguje na nadaljevanje serije.

Serijo, ki jo je produciral YouTube, si lahko ogledate brezplačno na You Tubeu ali snamete iz alternativnih virov.